Thursday, December 24, 2015

Proses Buka Buku Merah

Assalamualaikum.

Its been a while since i last post anything in here. Mood tu tak ada. Kahkah. Sebelum ni konon rajin la nak update How to DIY Handbouquet la, Review Photographer la. Hurm lastlast semua ke laut. Hahaha.

Actually, i dont want people to know details of my life. Tp sebabkan perkara ni adalah first time and i feel like i have to tell everybody so that a first-timer like me would have some idea what to expect when they are in a situation like me 😊

Alhamdulillah i am carrying a little one in my stomach. So the other day i went to the clinic which is Klinik Kesihatan Seksyen 7, Shah Alam to start open my 'Buku Merah'. Buku Merah is probably new to those like me. Masa mula mula pergi scan tu doc dah pesan, ok nanti bila dah sekian sekian weeks, boleh pergi hospital dan bukan Buku Merah. I was like okayy. Anggukkan saje. Bila dah rase cam sampai masa to make one (which is today), aku pun pergi lah redah je. Ye lah taktau what to expect. Haha.

I woke up as usual macam nak pergi kerja. Tapi siap amik cuti tau sebab taktau berapa lama kan. Pukul 7.45 dah sampai kat klinik. Bila dah sampai je, once i stepped into the clinic i saw there are already people waiting. Ingatkan aku paling cepat. Kahkah. Tapi dah dapat rasa memang 7.45am tu dah lambat actually TT aku pun buatlah tanya2 kat akak kaunter pertanyaan tu, saying that 'saya nak bukak buku merah' n she directed me to 'Unit Ibu Mengandung dan Anak' something like that. Ok pastu nurse kat kaunter ibu tu will hand you a pink book (i dunno why some people refer it to 'Buju Merah) and give you directions to fill up the first pages of each book (you will be given 2 sets ofbook). Basically tak de apa pun, depa suhletak, nama, ic num, alamat (ni penting, kalau duduk selain shah alam tak boleh registerkat sini tau TT), nama suami, pekerjaan suami, etc etc. Then you give back the book to the kaunter and letak dalam bakul (okay ni klinik kesihatan kerajaan so semua benda pun manual lagi) and wait until they call your name.

Ok yang ni aku taktau la kenapa lama sangat aku tuggu dia pangil. Ive waited for about 1jam 10minit. Rupanya dia dah panggil no giliran aku dua kali, panggil nama aku sekali kali tapi aku tak perasan and tak dengar dengar. Kahkah. When finally i realised that my name has been called bila aku sampai kat depan je aku takboleh detect nurse mana yang panggil. Aduh dem betul. Aku pun tunggu lah lagi 25 minit betul betul depan kaunter. (Ok ni pengajaranlah, sila ingat no giliran and alert bila nurse panggil nama LOL). 

Fist sekali dia akan check you punya blood pressure, berat and tinggi. Standard procedure lah kan. Then you kena pass your pink book to bilik amik darah. Kat sini you kena tunggu lagi. Tapi sekejap je. Rasanya dlm 10min kot. Tapi sebab time ni aku buat hal lagi (keluar klinik cari suami sebab lapor sangat nak makan roti) sampai nurse panggil nama pun takde respon. Kahkah. Finally bila dia panggil lagi sekali nurse tu seb baik tak marah. Dia just tanya tanya 'you pegi mana i panggil dah nama you tadi tak muncul muncul' hahaha. My bad TT darah dia amik sikit je. Satu syringe tu je. The nurse was a chinese and 2 years younger than me (perasaan tag nama dia ada no ic) terer amik darah. Sekali cucuk mencurah mencurah darah keluar. Cair je darahnye. Macam air. Hahahaha. She said that the blood would be tested for 4 purpose which was HIV/Aids, talassemia, jenis darah & 1 lagi taktau test apa tak ingat. 

Picture from Google

Lepas tu you kena bawak sendiri darah dalam tube tu ke makmal (dekat je 1 floor je) then tunggu lagi staff kat situ panggil nama you. Kat sini pun takde la lama pun. Dalam 5 minit dia panggil & nanti dia bagi satu paper cup utk letak urine dalam tu. ok memang literally paper cup tau. Aku pun cam tekejut sikit sebab kalau private hosp kalau buat med checkup pun dia bagi macam tube berpenutup, ni dia bagi papercup je. Hehe. Takpe la maybe nak jimat & senang dispose kot. Then tunggu lagi pun tak lama jugak dalam 10min sampai dia panggil nama semula. Pastu kena pass buku merah tu kat kaunter pendaftaran balik untuk next stage, which is pemeriksaan apa yang patut. Time ni la cam lama sikit. Mungkin sebab kena consult nurse kot so semua orang punya masa menunggu pun a bit long.

Bila dia dah panggil nama, masuk bilik & nurse akan tanya lah apa yang patut. Last period bila, family history macamana, your BMI, etc. Dia akan komen jugak on result blood test, you punya darah kurang pekat ke apa, dia akan suggest la makan kerang ke hati ke (aku lah tu). Then dia akan buat check on your breast to see if ada ketulan ke apa. Basically tu je kot untuk session dengan nurse ni.

And then nurse akan pass buku merah you ke doktor yang bertugas. Ni untuk clearer understandinglah kot. Tapi honestly aku tadi doktor tak check apa pon. Dia tanya last period bila, pastu aki nampak dia tulis tulis komen kat dalam buku tu (which is satu apa pun aku tak paham), & then dia akan check your tummy & tekan tekan sikit (ok yang ni pun aku takpaham apa yang dia nak check sebenarnya haha). Ok pastu docakan prescribe lah vitaminor supplement yang youkena makan. Macam aku kena makan Zincofer (which when the first time the doc mention it i had no idea what is that). Thennnnnnnthe final stage is that you can collect you vitamin/supplement at the farmasi! Ok yang ni kejap je takyah tunggu apa pun. Pergi kat kaunter & bagi dia buku merah tu & staffkat situ akan baca sendiri doc tulis apa & pass thevitamins to you. Ok setel.

Okaylah tu je nak ceritaaaa. Hope it helps. Hiks.
.

4 comments:

tyrawrss said...

congrats Idah :)

idah_shi said...

Alhamdulillah Thanks kak tiru hehe :)

Mimie. said...

congrats idah! geng lah kita!

idah_shi said...

waa alhamdulillah thanks mimie! and congrats! berapa bulan dah? :)