Friday, June 3, 2016

Review: UMRA Hospital, Shah Alam

Assalamualaikum semua.

Alhamdulillah syukur i safely gave birth to a beautiful baby 7 weeks ago. It was unexpected and was a long labour. Nevertheless i was glad it was over and now i know why they say appreciate your mom cause giving birth felt like nak terputus nyawa! (Cry emoticon)

Bila dah check in hospital akan bagi kad oren ni, kad temujanji.

Okay im gonna try to give an honest review about the hospital and everything you need to know about the place.

1. The checkup
 You will need to do atleast 3 checkups there and ull be entitled to give birth there. Aku tak pasti start dari week ke berapa korang boleh last register kat situ. Better jangan pergi lambat sangat kot smpai perut dah besar. Hehe. But ive heard that they can do you a favour and susun sampai korang ada appointment 3 kali. Ye lah customer kan. Customer generates income. Yeah!

2. Waiting time
Depends on the time you visit the hosp. For me, my checkups were mostly at night (Salah 1 sebab kenapa pilih hosp swasta). There was this one time my checkup was on school holiday. Memang cepat. Tak sampai sejam. Tapi kalau sabtu pon ok kot. Cuma kena datang pagi pagi la, baru tak ramai orang.

3. The service at the reception
Generally, it was ok. Most of the time i was treated nicely by the receptionist and the nurses. Tak sakit kepala, takde moody2, senyum selalu. So ok lah kan. 

4. Sonographer
Service tiptop. I did both detailed scan and 3d/4d there and both of the sonographers baik sangat sangat. Both were ladies tapi aku tak sure ada sonographers lelaki ke tak kat sana. But too bad 3d/4d scan tu my baby tak tunjuk muka pon. So takde lah gamba kenangan muka dalam perut. Kahkah. Itsokay. Janji sihat tubuh badan. Mak ok jurs.

5. Facilities
To me personally, facilities klinik dia not bad. It was spacious, lots of consultation rooms, separate room for detailed/3d scan, enough bathroom, tak panas.

Labour room, nursery, wards
It was intimate. For me yang beranak normal alhamdulillah rasanya semua facilities dia memang cukup. For the room untuk kite stay, ada banyak choice. I personally think that you guys kalau ada kosong time register tu pilih la executive single room. Memang privacy habis. Tapi 1 je kat sini tak boleh book bilik awal awal, dia ikut availability masa korang nak beranak tu. Kalau ada yang sharing 4 orang je takpe lah nak wat camne kan.

6. Doctors
Ok yang ni seram sikit nak komen. Hehe honestly, all the doctors were great. I have consulted with Dr Rafi, Dr Ummul, Dr Niraj and Dr Sumi. Kenapa ramai? Sebab masa checkup aku tak pilih pon nak doctor apa. & im not sure if we could request any specific doc for consultation. Hehe

My OB/gynae
Yang ni memang aku recommend sangat sangat. Nama nya Dr Wan Elly. Tak menyesal sikit pon pilih dia untuk sambut anak aku. Sebenarnya pilih hosp private sebab kalau boleh nak doc pompuan. Alhamdulillah tuhan kabulkan doa kami, akhirnya sehari sebelum beranak dapat book Dr ni (memang taktau pon esok nye terus turun tanda nak beranak,) my very first meeting memang jatuh hati dengan doc ni (serius). And she was all positive when treating me. Masa sebelum sakit, tengah sakit, lepas beranak, she's sweet. Dia banyak kali cakap klu boleh normal dia akan tolong sampai boleh. She doesnt support caesar, tapi depends on condition at that time lah kan. Kalau dh terpaksa untuk selamatkan nyawa, tak boleh buat apa dah. Oh and to book a lady doc, ada bayaran tambahan tau. Taktau kalau boleh sebut ke tak kt sini. Hehe tapi korang boleh tanya kat hosp.
.

2 comments:

shasa_fiez said...

Reading your blog with smile :)

Aini Shah said...


Hi, I came across your blog and I enjoyed reading your amazing stories. Interested to collaborate? Email me at nurul.aini@my.zalora.com I couldn't find your email so I am leaving a comment to u. Hope to hear soon. Thanks! Ps: this is NOT a spam yah haha :)