Friday, May 12, 2017

5 Things: A must to have when you are moving into new house

Assalamualaikum.

Actually dah lama dah post ni terperap as draft. Tapi sebab tak menyempat nak menulis so terperam je lah. Sekarang dah ada masa sikit boleh la nak share kot apa yang penting bila nak masuk rumah baru. Hehe this post is only from my point of view ok. Yang mana penting bagi aku la. Orang lain taktau plak. Haha. Mana tahu kot boleh tolong korang kat luar sana yang taktau nak beli apa dulu.

Ok lets start.

5. Meja Makan


Start dari no. 5 dulu lah kay. Yang ni jujurnya aku rasa memang penting. But you know what, surprisingly rumah aku sekarang masih tak ada meja makan. Hahaha. Tu la, tau cakap je, tapi biasalah kite plan je, takde la terus beli semua kan. Sikit sikit lama lama jadi bukit.

Yang aku suka jenis camni je.
Related image
Source: Google

Buat masa sekarang kalau dapat 4 seater cukup dah kot.
Tapi design minimalis scandinavian gini mahal juga ye. Sebab tu tak beli lagi. Simpan duit dulu. Kahkah


4. Dapur


Ok next is dapur. Dapur or stove tempat memasak. Yang ni kat rumah aku pon takde lagi. Sedih tak? TT Tapi kat rumah skang ada electric cooker. Tau tak electric cooker camne?

Image result for electric cooker pot
Source: Google

Camni lah lebih kurang. 

Dalam ni lah aku masak bubur Aisyah, masak sup, goreng nugget. Setakat ni pakai ni je lah. Ni pon dapat hadiah orang bagi. Hehe thanks siapa yang bagi tu, memang berguna betul time time camni.

Bagi aku memang penting nak kena ada dapur gas or stove. Bila ada dapur gas barulah semangat nak memasak. Ke tak? Haha

3. Peti Ais / Fridge


Yang ni jatuh no 3. Sebab nak kata penting sangat takde la (sebab aku pon tak sempat nak memasak sangat) tapi at the same time macam penting jugak dari dapur & meja makan. Sebab apa? Sebab food is lyfe. Hahaha.

Anyway, lepas Aisyah dah pandai makan bubur nasi, barulah aku perasan pentingnya ada peti ais kat rumah. Yelah nak simpan ayam ikan sayur semua tu kan. Kalau kite tak makan takpe lagi boleh beli kat luar. Kalau anak tak makan camne? (boleh beli jugak la tapi aku prefer masak la, hehe :P)

Image result for cartoon fridge with food inside gif

 Pastu kalau ada lebihan lebihan lauk or makanan yang tak habis tu kan best kalau ada peti ais. Boleh simpan semuaaa. Hahaha. Again, food is lyfe. lol

2. Mesin Basuh


Mesin basuh ni for me agak penting jugak. Sebab takde masa nak pergi laundry semata nak cuci baju. Maybe ada orang lain camtu, tapi aku tak minat sangat. Malas nak mengangkat 1 hal, pastu kalau dah namanya nak pergi laundry takde nye hari2 pergi kan, mesti kumpul seminggu baru gerak. 

So that point for me agak tak minat la tunggu longgok baju lama lama. Kami ni pon takde la banyak sangat baju nak recycle. So basuh seminggu dua kali baru la boleh pakai baju sama ulang ulang. Hahaha

Ada dua jenis;
i. Top Load
ii. Front Load

Aku somehow prefer top load. Sebab apa pon aku taktahu. Sebab dah biasa kot. Padahal yang Front Load lagi jimat air. Mana tau.. Korang boleh lah cuba.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

1. Katil / Tilam


Ok saje je nak bagi panjang. No 1 is Katil / tilam. Kenapa ada '/' kat situ? Sebab katil maksudnya rangka bersama tilam, while tilam is the tilam itself. Hahaha. Get it? TT

Ok what im trying to say is that, for me, tilam is no 1 la. You either get a katil with the tilam or the tilam only itself. Walaupon aku ni jenis lasak, yang penah camping 10 hari tanpa tilam hatta bantal sekali pon tapi bila dah beranak ni alas tidur rasanya dah memang jadi no. 1 ye. I dont deny that. Lepas beranak ni mudah sakit badan. Hahaha (ok ni bukan merungut ya tapi memang betul).

Pastu memalam Aisyah bangun nak menyusu plak. Agak agak camne tu? hehe. Mak is redha. 



Ok la thats all for now. Hope all of this helps. Tata :)


.

No comments: