#3 HIV Test

Hai semua (for you, if any, readers out there)
Salam pembuka bicara.

Semalam pergi buat HIV Test. Ye lah, Nak kahwin kan. HIV Test perkara yang penting kena buat sebelum boleh memohon kebenaran berkahwin.

Jadinya, last week ive already googled some information on which government clinics/hospitals that provides HIV Test. Sebab i pergi keroje naik bas, Jadi wajiblah cklinik/hospital kerajaan accessible with public transport. Thennnn, jumpalah Klinik Kesihatan Dato' Keramat. Memang boleh jalan kaki je pergi klinik tu. ada lah dalam 200m kot dari Stesen LRT Jelatek. Sebenarnya memang ingatkan nak redah je pergi tanpa buat appointment, yelah baca review orang depa cakap kat sini tak yah buat appointment, tp tetiba rasa nak call. Pastu buat-buat lah rajin call. Haha rupanya kena buat appointment -,- 

Jadinya semalam lah pergi buat test. Waktu appointment ada pukul 2 je. Terpaksa lah skip meeting kejap (k korang janganlah ikut, sila amik cuti tau). Ingatkan kejap je, ok takde lah lama sangat but then memang test tu sekejap sangat. 5 minit je kot. Tu pun handled by nurse tau. Mula mula perlu isi borang, borang pendaftaran klau tak silap, and bayar seringgit. 

Picture from google

HIV Rapid Test Kit rupa dia sebijik macam ni. Tapi iols jarum dia kaler pink. Hehehe. Alah rasa macam tercucuk jarum masa nak pakai tudung tu je. Sikit je. Then dia akan guna tube amik darah (kecik je, macam miniature je saiz dia) and letak atas piring kit dia lah (iols pun taktau sebenarnya nama apa)

Picture from Google

Then tunggu kejap and dapat lah result. Haritu pergi nurse suruh tengok sendiri & pastikan ada berapa line kat atas piring tu. Insyallah korang semua dapat macam yang ketiga tu kan (dalam gambar) which is negative. 

The real waiting part is when you have to wait for the doctor's sign. For me ive waited for an hour lah jugak (which is takde lah lama sangat sebenarnya, tapi sebab nak kena balik ofis TT). Lepastu pastikan dapat borang kuning n merah, borang pengesahan HIV Test from pejabat agama masing-masing.

Things to bring:
1. Borang pengesahan HIV Test (dari pejabat agama masing-masing)
2. Pen
3. RM1
4. Kesabaran yang tinggi dan senyuman (hehehe)

Ok harap ada pengisian lah kepada readers. 

Thanks for reading!
.

No comments: