Wednesday, February 29, 2012

From Istanbul with love. hee

Asslamualaikum.

first of all, alhamdulillah ive been blessed with this family of mine. this time ada rezeki pergi melawat Turkey. actually my dad got so many points from Emirates because he used to travel a lot with that airline until they grant my dad enough points to visit Turkey for free. yes, and he brought my mom along.

the actual plan was just both my dad and mom to go there but then my dad didnt have the heart to leave me alone for 1 week at home so he decide to bring along me too. yeay for me! :P

okay at first i was really excited as we knew that it is in cold season at Istanbul. it was really excited for me, plus my mom as kitorang tak pernah merasa tempat orang yang sejuk macam tu. it was like 0 degree kot masa kitorang sampai kat sana.
 dalam van nak pergi hotel :)

 malam hari yang baru sampai terus je keluar pergi beli glove and neck warmer and topi. sejuk sangat katanya. haha. tengok asap keluar ikut mulut. :P

 malam tu jugak pergi rasa turkish coffee and apple tea :)

 Lady Diana Hotel, Sultanahmet :)

 gambar ni dari phone. hehe. Blue Mosque ni kalau nak kenal dia ada 6 minarets :)




 this is the view inside the blue Mosque. this mosque is famous for its blue decorations, it uses blue tiles for the interior design :)

 yang ni dalam Hagia Sophia. it was 1st a Church then turned into a mosque. tapi sekarang its a museum.



 orang ramai kat dalam
 entrance of Grand Bazaar

 dalam bazaar ni ada jual macam macam. baju, kain, shawl, karpet, teas, barang barang perhiasan and banyak lagi lah! hehe

sebahagian teh yang ada, rose tea, love tea (?), pomegranate tea and blueberry tea.

 gamba ni ambil masa naik cruise, ni Ritz Carlton Hotel. cantik pulak sebab tu snap he he

oh ya and me and my mum went to ride cruise on the third day. that cruise went through the Bosphorus River, which divides the Asia and Europe.

 me between Europe and Asia. :D

 okayy, ni kat dalam Spice Bazaar. ramai gila orang kot. wheww

 sini memang banyak jual makanan, including the spices. tapi this is the turkish delight. dorang panggil ni 'Lokum'. seriously best. dia macam chewy chewy gitu. it is made with haony and pistachio. he he

see those big things there? itu Lokum versi besar. biasanya dia buat kecil2 macam bentuk silinder tu and dorang potong jadi bentuk kiub kiub. tapi ni yang versi mudah nak buat kot. haha

okay ni nak cerita pasal makanan pulak. what ive noticed is that dorang ni suka makana kentang. yes. pagi pagi kat hotel punya breakfast menu pun mesti ada kentang. macam potato wedges tu. hehe. and they have all these kinds of cheese. sampai muak nak makan.

 kat atas tu is lentil soup, which sup kacang kalau tak silap. it tastes great. hehe and it served with emm lamb dengan apa entah, owh salad. roti tu kalau pergi kedai memang setiap kedai serve it as a complementary dish :)

 haa kan ada potato wedges tu, dengan mushroom. bestt. and ada vegetable soup.

oh yes. thus is my feveret. lamb served with rice. actually aku tak pasti ti betul2 nasi ke sebab it looks like risotto kan? hehe lantaklah yang penting sedap. kehkeh

sebenarnya kat Istanbul ni banyak bangunan yang cantik. as it is one of the oldest city in the world kan. it has two towns which the old and the new one. we spent the holidays visiting the old one because it holds many history and great building designs too! walid cakap niat kita pergi sebab nak melawat sejarah and orang orang islam kat sana baru dapat pahala :) and yes kat sana memang banyak history about Islam and more. the country has the most numbers of mosque. pergi mana2 je jumpa masjid. jarak dekat sangat. he he



 oh and we also went to Topkapi Palace. it got alot of museums in there. saat tu lah terasa sangat penat sebab kena berjalan ibarat pusing berapa kali padang bola. keh keh


because the ticket were funded by the Emirates, so they also let us redeem the points by staying at Dubai too. biasalah kan Dubai tu kan tempat dia, dia mesti nak promote jugak.. haha anyway, kitorang kena transit Dubai dulu and then baru sambung journey ke Istanbul. it was a freaking tired journey but its worth it. Kuantan - KL - Dubai - Istanbul =40mins + 7hrs +5hrs. memang jet lag.

p/s: okaylah next entry update trip to Dubai pulak ye. thanks for reading guys, sebab i know it is a freaking long entry. thanks! :D

and really, there are more pictures tapi cukup lah ni kan, nanti korang muntah plak. haha :P.

12 comments:

Maira said...

best nye idah.. hehe nk pegi jgak la, nasi dgn kambing tu pn nmpk sdp hhehehuu

Princess Feyqa said...

wah beshnyee :) hope dpt pergi gak 1 day hehe

Zakaria's daughter said...

untungleee ! :D

oleh oleh mana?

lalala.

Mimie. said...

best nye idah.hehe tgh berangan nak pergi jugak laa ni :P

idahMOMOE said...

@maira: memang best kambing tu. nyumss. hehe

idahMOMOE said...

@Princess Fieqa: aminnn :)

idahMOMOE said...

@zakaria's daughter: alhamdulillah. oleh oleh utk kawan kawan terdekat je. sb mahal. hahaha :P

idahMOMOE said...

@mimie: sambil sambil tu kumpul duit terus. he he

Z u l a i k h a said...

it must be a meaningful and valuable journey kann..nice, bestnye dpt melawat tmpt org. i enjoyed reading this entry..

nabila faryzza said...

bestnyaaaaaa. gambar pun lawa lawa je :)

idahMOMOE said...

@zulaikha: hehe thanx aju :D

idahMOMOE said...

@eja: thanx eja, alhamdulillah :D