Tuesday, August 23, 2011

Tips membeli/menempah baju raya

Assalamualaikum uollss ;)

entry kali ni nak share lah sikit, on how to choose a suitable baju untuk hari raya korang . haa anyway bukan tips apa sangat la, just nak share pengalaman aku masa nak pilih baju raya .

1. Warna
yang ni biasa la kan, kalau gegirl macam aku ni konfem konfem nak setiap tahun baju raya kaler lain lain kan? (ada pompuan tak macam ni ke? emm :P) contohnya kalau tahun ni dah pink, next year mungkin nak warna hijau . mungkin lah kan . haha . tapi korang kena makesure yang semua kaler yang korang pilih tu korang akan pakai lagi untuk occasion lain . jangan la jadi macam aku, last year semangat gila kot beli baju raya kaler merah, pastu pakai sekali je kot seumur hidup . tssskkk . wastage betul .
time beraya.

2. Design
okay yang ni biasanya untuk yang tempah baju raya kat tailor . anyway, untuk yang beli pun kena consider gak sebab sebagai contoh kan, korang nak wat baju kurung moden, pastu lepas da raya perut da buncit, then terus tak mo pakai . tak ke membazir tu? hehe . better buat yang biasa biasa je, macam baju kurung pahang ke, riau ke . (promote) tapi kalau korang memang dah kurus just go on lah kan :)


3. Pattern/Corak
entah lah aku rasa dua dua ni same je maksudnya kan? haha . emm . pattern ni maksudnya macam korang kena la sesuaikan dengan bentuk badan . contohnya kalau korang badan macam chubby skit, makesure pilih pattern yang rilek rilek2 je, jangan lah pagi pilih yang corak bold gila gila tu, kan? or korang pilih yang ade stripes menegak ke, haa kan comel!

4. Keselesaan
point yang ni relate jugak untuk point yang kedua tadi tu, sb keselesaan ni depends on the design kan? haa for example, ade satu kali tu aku wat baju raya, kain dia pattern duyung. korang penah dengar tak? mak aiihh nak bejalan punya la susah, jadi wanita melayu terakhir gitu . wahaha! then sekali pakai terus simpan dalam almari je . erk . :P lagi satu kalau time tempah tu jangan la ukur yang paling kecik, sb takut nanti pas bulan Ramadhan semua badan membesar . hihi

baju keramat merah .

5. Dont do it last minute
yang ni sebenarnye crucial jugak, sebab sekarang Hari Raya dah semakin kedepan kan, so korang kena makesure ingat bila boleh nak pergi tempah (untuk kes tempah) biasanya paling lewat pun sebulan . tu pun nasib korang je kan kalau tailor tu nak amik lagi tempahan . tapi mak aku selalunya get away with that, sebab bestfriend dengan tukang jahit . kihkih :P

untuk korang yang suka beli je baju raya, better awal2 ramadhan dah start cari sebab selalunya last minit tak banyak choice, percaya la cakap aku . memang last last banyak sale tapi what you see is what you get la kan? hihi

P/S; hopefully tips ni berguna la untuk korang k? entry berjela jela nih, thanx sudi baca! salam ramadhan :).

8 comments:

Nurnasihah Shahbuddin said...

Minggu ni baru nak beli baju raya kedua, dah terlewat ke ek?

Lily Lulu said...

da tempah 4 pasang tp dah pki jgk tyme posa ni..so dah beli sepasang yg siap utk raya ni

idah-alhabsyi said...

@ciq ah: haha tak lah, sempat lagi ni. da terlewat bila esok nak raya malam ni baru nak beli. haha :P

idah-alhabsyi said...

@lily: waa banyaknye baju raya. nice! :)

Wanie said...

terheler kepala dok tengok gambar ape la tu..keke

wanie selalu je beli last minute tau..jarang tempah skang ni..senang kan klu ade kawan jahit baju..tak payah beratur klu tempah..:D

idahMOMOE said...

hahaha. yup. untung lah. ngehehe :P

nabila faryzza said...

kenapa dgn baju merah tu kak idah?? lawa jeee

idahMOMOE said...

@eja: lawa memang lawa, tapi
1. kaler dia striking sangat.
2. kain dia sempit (potongan duyung)
haha macam macam la alasan kan sebab tamo pkai. masa nak beli tu desperate sgt tak fikir dah. HAHA :P