Friday, August 12, 2011

BANANA BREAD PUDDING

Assalamualaikum oullss :P

haa sebnarnye entry ni nak cerita pasal bread pudding . eh kalau korang rasa rasa macam tak tahan tengok gambar makanan please bear with me okay . ekeke

actually puding ni da buat kelmarin, tp baru harini berkesempatan nak update . hihi . kalau korang nak cuba boleh la cuba resipi ni . tp bread pudding ni ada banyak version kan, so ni version idah alhabsyi :P

bahan bahan
6 keping roti
3 sudu makan gula
2 biji telur
1 sudu makan butter
1 1/4 susu cair
vanilla essence
kismis/prunes/banana (ikut citarasa)

cara-cara
1. susun roti yang telah dikoyak koyak tu dalam kaserol/loyang
2. pastu campur semua wet ingredients tu dalam satu bekas ( gula, telur, butter, susu cair )
3. tuang bahan yang da dicampur tadi tu dalam bekas yang telah disusun roti tadi .
4. susun/tabur buah buah kat atasnya



5. okay then oven kene preheat dulu tau, dlm 180C, & bakar pudding tu sampai dia bubbly & cekelat2 kat atas dia


hehe aku tahu rupanya tak menarik sangat, tapi kan, korang kena cuba, sebab memang best . haha *malu*

okay okay . macam dalam gambar ni, kitorang ada 12 pcs of bread kan, so kitorang gandakan je sume ingredients kat atas tu . sb tu nampak banyak . senang je kan? hihi 

selamat mencuba uolllss :P

p/s: da buat ni sedap sedap baru aku sedar aku sbnarnya tak minat puding roti . erkk.

4 comments:

pepol said...

mcm bez je ni,hehehe

idah-alhabsyi said...

memang best! kene cuba nih (promote)
haha :P

cik dila.. said...

macam best jep..nak try la.
salin resepi la pe g..haha.=p

idahMOMOE said...

ye salin jangan tak salin. haa :P
selamat mencuba :D