CHOCOLATE BANANA MUFFIN

Salam.

demi memenuhi "what to do to list" *lebih spesifik lagi no 7* sila lihat entri ni aku pada cuti midsem kali ni, aku telah mencuba membuat muffin mengikut resipi lain *sebelum ni resipi sendiri* dan alhamdulillah membuahkan hasil. huehuehue. almaklumlah, 1st time buat yang ni terus jadi kot. heee *mengangkat angkat kening lagi* walaupun dalam "what to do list" aku tu aku cakap nak buat cupcakes kan? tapi muffin lebih kurang macam cupcakes jugaklah, cuma keras sikit.

atas permintaan yana, *ececeh* aku nak share la sikit resipi aku yang tak seberapa ni. hihi. mari kita lihat bahan2 nya okay.

100gm pisang
100gm self raising flour
50gm butter- melted
50gm gula halus
20gm serbuk koko
50ml susu segar
1 biji telur

resipi ni boleh dapat 10 biji muffin, katanya lah. tapi disebabkan jumlah pisang aku tadi tu banyak, adalah mencecah dalam 600gm, so jumlah bahan bahan tadi hendaklah dikali dengan 6. sebagai contoh, 600gm tepung, 300gm butter, 300gm hula halus and so on. boleh faham kan? hihi.

cara-cara adalah

1. lenyek dulu pisang tu. pastu campur kan dengan susu. actually klau takde susu segar pun pakai je susu dutch lady yang low fat tu pun boleh. masukkan pula telur. *telur tu tak perlu dipukul sampai kembang- pakai garfu je. ketepikan.

2. campurkan bahan2 kering dalam satu bekas. (tepung, gula, serbuk koko) *untuk hasil yang lebih baik, klau boleh sift kan dulu tepung naik sendiri tu dengan serbuk koko sebelum dicampurkan dengan adunan lain.

3. cairkan butter.

4. lepas semua bahan dah sedia, campurkan pisang yang da dilenyek tadi bersama susu ke dalam bekas bahan2 kering. kacau lagi. kemudian masukkan melted butter tadi. mix kan sampai sebati.

5. haa sebelum pape jangan lupa panaskan oven dulu 180centigrate. da panas tu bakar adunan dalam 30minit *masa bakar depends kat korang punya jmulah adunan tau*

so this is the bater.


hiasan nya depends kat korang nak letak ape, but for me letak choc chip da cukup da. hihi



berikut adalah finished product nya :)



so selamat mencuba uollss :D

with love, ida
.

2 comments:

norihan ahmad said...

terliur nyer tgok!!!hehe

idah-alhabsyi said...

hehehe. jangan terliur sangat.. nanti batal puasa. hee :P