Sunday, July 24, 2011

MACARONI AND CHEESE

Assalamualaikum :)

okay kali ni aku try buat macaroni and cheese, and it it super easy to make . hehe . kalau korang na boleh la try resipi ambe yang tak seberapa ni :P

ingredients:
2 cups of macaroni ( ape ape pun okay, mine pakai shell shape pasta, hee )
1 3/4 low fat milk
2 cups cheddar cheese *shredded
1 cup cottage cheese
1 1/2 cup button mushrooms
4 tablespoon tepung serbaguna

okay actually resipi ni pakai bayam tapi aku terlupa nak beli *sebab sebuk sangat dok pilih chesse yang halal, so alih alih tak pakai bayam pun, letak mushroom je. hehe

1. firstly macaroni tu kene rebus dulu, and rebus sekejap je so that die tak lembik sangat sebab nanti nak masuk oven


2. mushroom tadi tu boleh la saute sikit degan olive oil, bagi masak sikit
3. then panaskan susu atas api. tinggal kan sikit susu tu supaya dapat kacau dgn tepung so that susu tu thickens



 ish ish kerja anak dara, bersepah. HAHA :P

4. masuk susu yg selebihnya tadi, kacau semua and then masuk kan je cheese2 berkenaan kat dalam periuk susu tu, kacau sampai pekat ye

5. bila rasa rasa cam da pekat, boleh la gaul dengan macaroni tu, and letak dalam caserole.



okay rasenye dalam 180C , korang letak la dalam 10min, agak agak da macam bubbly tu and cekelat kat atas die boleh la bawak keluar :)



 selepas dicedok, nampak best kan? aku tengok ni pun rase na makan lagi walaupun dah muak :P

okay pas makan macaroni and cheese yang menggemukkan tu boleh la makan buah kiwi nih ha . HAHA :P

okay selamat mencubaa! :)).

6 comments:

Ela Tasneem said...

i like blogs that share recipes! wee~
nmpk sedap giloss. :D

idah-alhabsyi said...

maybe u shud try it :DD

Hazirah Hamid said...

nampak mcm best, harus cuba ni, thanks idah :)

sekamar rindu said...

suka macaroni ..

starscream aisyah said...

sedapnyeee, nnti balik umah buatttttttt :D

idah-alhabsyi said...

Starscream: hmm tgk lah kalau jadi lagi camni. Haha :P